Ingatlan adásvétel, ajándékozás, csere

Amennyiben ingatlant, különösképpen lakást, házat, nyaralót kíván vásárolni, kérem, forduljon hozzánk bizalommal. Irodánk 24 éves szakmai tapasztalata garantálja a gyors, pontos, szakszerű és lelkiismeretes, az ingatlan adásvételhez szükséges szerződés elkészítését, és az azzal járó ügyintézést „ab ovo usque ad mala”, azaz az elejétől a végéig, amely magában foglalja az ingatlan adásvétel szerződéskötés előtti, igényfelmérő konzultációt, a tulajdoni lap lekérését, az adásvételi szerződés és a NAV 400-as adatlap elkészítését, valamint a teljes körű földhivatali ügyintézést.

 

Ingatlan adásvételi szerződés

Lakások, családi házak esetében az adásvételi szerződés elkészítését minden esetben megelőzi a felekkel történő konzultáció, melynek során megismerésre kerülnek a szerződő felek (eladó(k) és a vevő(k))személyes adatai (név, születési hely, idő, anyja neve, lakcím, személyi azonosító, adóazonosító jele), valamint tisztázásra kerül az ingatlan adásvétel tárgyát képező ingatlan pontos címe, helyrajzi száma, illetve az azon fennálló esetleges terhek (pl. haszonélvezet, jelzálog), az ingatlan vételára, a fizetési ütemezés ( előleg, foglaló, vételár-részlet). Utóbbi, a takarnet rendszerből, az ingatlan tulajdoni lapjának lekérése útján történik. Ezt követően az ingatlan adásvétel szerződést 1-2 munkanapon belül elkészítem, és az ingatlan adásvétel szerződés tervezetét email – igény szerint személyesen is – megküldöm a feleknek annak érdekében, hogy az ingatlan adásvétel szerződést saját maguk is alaposan megismerjék. Amennyiben a felek az ingatlan adásvétel szerződés minden elemét rendben és helyesnek találják, időpontot egyeztetünk, amikor is sor kerül a végleges, a felek által megismert és jóváhagyott adásvételi szerződés aláírására, melyre a feleknek személyesen kell megjelenniük. 2012. január 1-jétől kormányrendelet kötelezően írja elő az eladónak az ingatlan energetikai tanúsítványának beszerzését, és annak a vevő részére történő átadását. Az ingatlan adásvétel szerződés aláírást követően 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy a keletkezett dokumentumok (ingatlan adásvétel szerződés, szükség esetén bejegyzési engedély, NAV 400 Adatlap) az illetékes földhivatalhoz benyújtásra kerüljenek. Egyszerű ingatlan adásvétel  szerződés esetén (amikor a vételár egy összegben kifizetésre kerül) a földhivatal, a benyújtástól számított 21 munkanapon belül (a gyakorlatban 30 naptári nap) bejegyzi a vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba.

 

Ingatlan ajándékozása

Ingatlan ajándékozása meglehetősen nagy hasonlóságot mutat az ingatlan adásvétellel. Érdemes tudni azonban, hogy egyenes ági leszármazók (szülők-gyermekek, nagyszülők-unokák), illetve házastársak között az ajándékozás illetékmentes. Minden más esetben ingatlan ajándékozása esetén 9%, míg ingó ajándékozása esetén pedig 18% az illeték összege 2017-ben.

 

Ingatlan csere