Ittas járművezetés

Posted on

Ittas járművezetés

Mint ismeretes, hazánkban a jogalkotó már jó ideje “zéró toleranciát” hirdetett az ittas járművezetőkkel szemben, azaz ha példának okáért megiszom egy üveg sört, és úgy ülök autóba, akkor gyakorlatilag bűncselekményt követek el. A gond csak ezután következik; szondafújatás, vérvétel, rendőrségi idézés, kihallgatás, majd pedig bírósági tárgyalás.

E bűncselekmény szankciója az ittasság mértékével egyenes arányban nő, tehát minél többet ittam, annál súlyosabb büntetésre számíthatok.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bíróságok egy “sima” ittas vezetést (enyhe alkoholos befolyásoltság, nincs anyagi kárral járó baleset, büntetlen előélet, stb.) általában pénzbüntetéssel és kötelező járművezetéstől eltiltással sújtanak. A piás sofőrök legfőbb problematikája azonban nem a kiszabott pénzbüntetés, hanem az, hogy hónapokra vagy akár évekre eltithatják őket a vezetéstől.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy amennyiben a jogerős ítéletben megállapított járművezetéstől eltiltás eltelt, úgy még a jogosítvány automatikusan nem jár vissza, hiába is próbáljuk lobogtatni az ítéletet az illetékes kormányablak előtt. Van még egy plusz feltétel, ez pedig nem más, mint az ún. utánképzés. Az utánképzésre célszerű a jogerős ítélettel már rögtön az elején jelentkezni, ugyanis ennek sikeres elvégzése akár 3-4 hónapot is igénybe vehet. Ezt követően kapunk egy igazolást, amelyet a lakóhely szerint illetékes kormányablaknál kell bemutatni az ítélettel együtt, és csak ezután kapjuk vissza a jogsinkat. A több részből álló utánképzésért 100.000 Ft körüli összeget kell fizetnünk.

Összefoglalva tehát: akár egyetlen üveg sör elfogyasztásával is nagy árat fizethetünk (több százezer forint, hónapokig, évekig eltiltás), ezért ittasan vagy egyáltalán ne üljünk a volán mögé, vagy pedig alkohol-kalkulátorral számoljuk ki, hogy mennyit ittunk, és az mennyi idő alatt bomlik le a szervezetünkben.